Knäckebrödsbakning!
Efter att ha smakat Johannes hemgjorda knäckebröd på julafton blev vi helt sålda! Såååå gott var det!
Så igår tog vi tag i saken med egna händer och bakade efter hans recept. Fick börja med att införskaffa mig en kruskavel och den köpte jag på "Jula" (av alla ställen) för 100:-.
Det blev mycket gott men visst kan jag bli lite vassare med lite övning. Som tur är gjorde jag en halv satts. Missade bland annat salt i degen och sen kunde jag gått upp i grader i ugnen med tanke på att vi inte har varmluftsugn.
Till den som också känner sig sugen att göra Johannes goda knäckebröd så skriver jag receptet här nedan.
Lycka till och gör inte samma "misstag" jag gjorde😉.
//Kristin
Recept:
50 gram Jäst
5dl Fil
3dl Grahamsmjöl
3dl Fint rågmjöl
Ca 4-5dl Vetemjöl
Någon nypa havssalt
1dl Linfrön eller mixa olika frön (linfrön/sesamfrön/solroskärnor)
Till utbakning:
Honungsvatten (koka vatten och blanda i lite honung)
Havssalt
Så här gör du:
Smula ner jästen och rör i filmjölken och se till att jästen löser upp sig. Blanda sedan i de tre olika sorters mjöl och önskade frön och glöm inte saltet. Låt "kalljäsa" i ca 30min.
Dela upp degen i 20 stycken bullar och kavla ut till önskad tunnhet och avsluta kavlingen med kruskaveln på båda sidor. Lägg brödet på ett bakplåtspapper (och jag har gräddat brödet på en pizzasten men det går säkert lika bra på en plåt men låt plåten vara varm innan du lägger på brödet). Pensla på ena sidan med honungsvattnet och smula över havssalt. In i ugnen på 225grader (vanlig ugn, varmluft 200grader) i ca 8 min när dom är fint gyllenbruna. Är lite mjuka fortfarande men dom hårdnar efter en stund.
Klart!
Kommentarer
Trackback